Γ. Πλακιωτάκης: Οι επενδυτές γνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα τους αντιμετωπίζει δίκαια και υπεύθυνα

DSC_2685.jpg
Share:    

«H επένδυση της COSCO SHIPPIΝG GROUP στο λιμάνι του Πειραιά, είναι κομβικής σημασίας για την πόλη, την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε το πρωί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ειδική εκδήλωση ανταλλαγής εγγράφων μεταβίβασης του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO SHIPPING, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η χωρητικότητα και η δυναμική του λιμανιού έχουν ενισχυθεί σημαντικά και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προσέθεσε ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης και η μεταβίβαση του πρόσθετου 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στην COSCO SHIPPIΝG, διασφαλίζει την επιτάχυνση και εξέλιξη της επένδυσης, με παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και του πολύ σημαντικού οφέλους για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Έκανε λόγο για μία ειλικρινή διαπραγμάτευση βασισμένη στην εποικοδομητική συνεργασία και των δύο πλευρών υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί, ώστε να αποδώσει πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα.

Επεσήμανε επίσης ότι η ελληνική πλευρά αναμένει την επιτάχυνση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου στο λιμάνι του Πειραιά και τη διεύρυνσή του στα χρόνια που έρχονται.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει, μέσα σε μόλις 2 χρόνια, να αναβαθμίσει το επενδυτικό status της Ελλάδας και αυτό βρίσκει ανταπόκριση στις αγορές.

«Η αξιοπιστία της χώρας μας έχει αποκατασταθεί. Οι επενδυτές γνωρίζουν πλέον και αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα τους αντιμετωπίζει δίκαια και υπεύθυνα», τόνισε.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO SHIPPING.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής ήρθε σε συνέχεια της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΛΠ και της κύρωσής της από τη Βουλή.

Αντίστοιχα, το ΤΑΙΠΕΔ και η COSCO SHIPPING υπέγραψαν την τροποποιημένη Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) και τη Συμφωνία Μετόχων (ΣΜ).

Για το 16% των μετοχών του ΟΛΠ η COSCO κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα των 88 εκατ. ευρώ, πλέον δεδουλευμένων τόκων 11,87 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Γιάννης Πλακιωτάκης

Σχετικές εικόνες