Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Share:    

Φώτο CV Γκίκας

Στέφανος Γκίκας

Ο Στέφανος Γκίκας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1960.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων με βαθμό «Άριστα» και του Επιχειρησιακού Κέντρου Εκπαιδεύσεως του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο San Diego των ΗΠΑ.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (Master of Science in Electrical Engineering) από το Πανεπιστήμιο Monterey των ΗΠΑ, Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Στρατηγικές & Αμυντικές Σπουδές (ΣΕΕΘΑ) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική με βαθμό «Άριστα» (ΝΣΠ).

Μιλά άριστα Αγγλικά και έχει γνώση της Γαλλικής γλώσσας.

Ως Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού υπηρέτησε στη Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» και έλαβε μέρος στην σημαντική αποστολή του πλοίου στον Περσικό κόλπο (1991-1992). Διετέλεσε Κυβερνήτης στην Πυραυλάκατο «ΑΝΝΙΝΟΣ» (1995-1996 - εποχή της κρίσης στα ΙΜΙΑ) και Κυβερνήτης της Φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» (2003-2004) Ναυαρχίδας του Ελληνικού Στόλου.

Την περίοδο 2000-2003 υπηρέτησε στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την τριετία 2004-2007 διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιούλιο του 2007 παραιτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με τον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου και κατήλθε ως υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην γενέτειρά του την Κέρκυρα.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, του Οκτωβρίου 2009 και του Ιουνίου του 2012 ήταν πρώτος επιλαχών Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα.

Έχει τιμηθεί με τα ανώτατα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται στον βαθμό του.

Την περίοδο 2011-2014 ορίστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του Κόμματος. Τον Ιούλιο του 2015 ορίστηκε αντίστοιχα, από τον επόμενο Πρόεδρο του Κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού.

Εξελέγη Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, του Ιουλίου 2019 και του Μαΐου και Ιουνίου του 2023.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΒτΕ, Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, Μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής στην Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU) και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. Είναι Μέλος της ΕΚΟ Ναυτιλίας της ΝΔ.

Αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Έχει δύο κόρες 25 και 29 ετών.