Η ΓΓΑΙΝΠ παρούσα σε σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη για την ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών

92656.jpg
Share:    

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής παρούσα σε σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη για την ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσωπήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα κ. Μανώλη Κουτουλάκη σε διευρυμένη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης την Παρασκευή 4/2, με αντικείμενο το συντονισμό του κυβερνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε το Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές τον περασμένο Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα τις εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία 3 Υπουργών και Υφυπουργών και 7 γενικών και ειδικών γραμματέων ισάριθμων Υπουργείων με σκοπό τη συζήτηση με θεσμικούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς των πληττόμενων περιοχών, προκειμένου να παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο αναγκαίος συντονισμός της δράσης και η επίλυση ζητημάτων ή προβλημάτων που σχετίζονται με το πρόγραμμα «αρωγής» και την πορεία των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση, αλλά και ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως έχει πράξει ήδη και σε άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Ιθάκη, Κεφαλονιά, Σάμος, Σαμοθράκη, Θάσος,κ.ά), έχει ήδη χρηματοδοτήσει με πόρους που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ τους Δήμους ΜινώαΠεδιαδος, Αρχάνων Αστερουσίων και Δήμο Χερσονήσου για άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία κρίσιμων υποδομών ύδρευσης οικισμών, ενώ παράλληλα έχει δρομολογηθεί η εξέταση αιτημάτων που υποβάλλονται από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και Φαιστού για τον ίδιο λόγο.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Μανώλης Κουτουλάκης, στο πλαίσιο της εισήγησης του, επισήμανε τη σαφή εντολή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού για άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών και εργαλείων στήριξης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της γενικής γραμματείας προκειμένου οι περιοχές που πλήττονται να διαμορφώνουν ρεαλιστικά σχέδια ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο, άλλωστε, της Εθνικής Στρατηγικής για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και τη Νησιωτικότητα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υλοποιεί ήδη σχεδιασμό με πόρους ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης και ΠΔΕ, που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ για λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις στην Κρήτη, αλλά και επενδύει σε παρεμβάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού σε άνυδρες και απομακρυσμένες περιοχές και οικισμούς, στην ανάδειξη του πολιτιστικού αρχιτεκτονικού αποθέματος, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η εξυπηρέτηση μειονεκτικών περιοχών εντός Κρήτης με διασύνδεση μέσω επιδοτούμενων γραμμών ακτοπλοΐας.

Τέλος, υπήρξε η δέσμευση από πλευράς Υπουργείου στη στήριξη της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας και άλλων θεσμικών φορέων για το σχεδιασμό και εξειδίκευση ενός masterplan που θα οδηγεί στην ωρίμανση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 21-27, με εμπλοκή της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και διεπιστημονικής ομάδας με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ερευνητών και μελετητών.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που μετείχε της σύσκεψης, αποτελείτο από το Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον Λευτέρη Αυγενάκη, υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον γενικό γραμματέα υπουργείου Εσωτερικών, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, τη γενική γραμματέα υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Σχέσεων, τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής. Στη σύσκεψη επιπλέον, πέραν του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη και του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, συμμετέχουν οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Μινώα-Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων, και Χερσονήσου. Επίσης παρόντες είναι ο τοπικός μητροπολίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ και ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου.

Κρήτη Υδάτινοι πόροι Νησιωτικότητα ΓΓΑΙΝΠ Πολιτισμός Κουτουλάκης

Σχετικές εικόνες