Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) - Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) - Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)

DSC_2729.jpg
Share:    

Από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την ηλεκτροδότηση των ελλιμενιζόμενων πλοίων (μέθοδος cold ironing) μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη και του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αναπ. Καθ. Α. Δαγούμα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Κ. Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ε. Κυριαζόπουλος, η κ. Α. Σδούκου Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ, ο κ. Π. Βαρελίδης Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ο κ. Δ. Φούρλαρης Αντιπρόεδρος ΡΑΕ, και ο Δρ. Γ. Λοΐζος Προϊστάμενος Τμήματος Ηλεκτρικών Δικτύων και Νέων Τεχνολογιών της ΡΑΕ. Ειδικότερα συζητήθηκε ο συντονισμός νομοθετικών και ρυθμιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορούν στα λιμάνια και τον απαραίτητο ενεργειακό μετασχηματισμό τους για ηλεκτροδότηση ελλιμενιζόμενων πλοίων. Η ανάγκη μετασχηματισμού έχει προκύψει από την πρόταση «Fit for 55» που κατέθεσε η Κομισιόν , και εφόσον αυτή τελικά εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για όλα τα πλοία που θα παραμένουν στα λιμάνια για περισσότερες από δύο ώρες ότι θα πρέπει να ηλεκτροδοτούνται από εγκαταστάσεις στο λιμάνι.

Σχετικές εικόνες