Tελετή παράδοσης σκάφους στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή από την “ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ”, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (Φωτογραφίες - Βίντεο)

107755549_10157740166008471_7023841321230657220_o.jpg
Share:    

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του επιχειρησιακού στόλου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), μέσω της εταιρείας κοινωνικής προσφοράς “ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ”, αποφάσισε την δωρεά στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, πέντε (05) Άκαμπτων Πνευστών Σκαφών (R.I.B.) με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον πέντε (05) σκάφη, προς ενίσχυση του φορέα.

Τα υπό δωρεά σκάφη είναι τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol της εταιρείας RAFNAR, ισλανδικής σχεδίασης και ελληνικής κατασκευής. Το ολικό μήκος τους ανέρχεται στα 11,55 μέτρα, φέρουν δύο (02) εξωλέμβιους κινητήρες συνολικής ιπποδύναμης 900 ίππων με δυνατότητα επίτευξης μεγάλων ταχυτήτων.

Έχουν μεγάλη ευελιξία, δυνατότητα προσαρμογής βαρέως οπλισμού, φέρουν κλειστό χώρο διακυβέρνησης με αντιβαλλιστική προστασία και συστήματα επικοινωνιών - επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας, ενώ η σχεδίασή, επιτρέπει την πλεύση κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.


Ομιλία Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη:

"Είναι ξεχωριστή η σημερινή τελετή, γιατί παραλαμβάνουμε το πρώτο από 10 υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη, με τα οποία ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα σας, Κύριε Πρωθυπουργέ, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προσφέρει στο Λιμενικό Σώμα, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, στην Ελλάδα, σύγχρονα μέσα φύλαξης των θαλασσών και προστασίας των συνόρων μας.

Στην μακρά ιστορία της, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στηρίζει την πατρίδα μας με σημαντικές δωρεές και αξίζουν γι’ αυτό ευχαριστίες και έπαινοι στον πρόεδρο της κύριο Θεόδωρο Βενιάμη, αλλά και σε όλα τα μέλη της.

Δεν επιθυμώ να σας κουράσω με τεχνικά χαρακτηριστικά. Αξίζει όμως να σημειώσω ότι το περιπολικό σκάφος που παραλαμβάνουμε, όπως και τα εννέα που ακολουθούν, αποτελούν ότι πιο εξελιγμένο σε τεχνολογία και επιχειρησιακές δυνατότητες υπάρχει σήμερα.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι, ταυτοχρόνως, πολύ σημαντική η σημερινή τελετή. Γιατί, για μία ακόμα φορά, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα μας να προστατεύσουμε τα θαλάσσια σύνορα μας.

Η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, ήταν μία από τις σημαντικές προτεραιότητες που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, αμέσως μόλις ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, μέσα σε ένα χρόνο, αλλάξαμε πολλά:

- Προχωρήσαμε στην προμήθεια 38 νέων πλωτών μέσων διαφόρων τύπων 54 οχημάτων και υλοποιούμε εντός του έτους 2020 την προμήθεια 24 νέων σκαφών και 100 νέων οχημάτων.
- Ενισχύσαμε με πρόσθετο προσωπικό τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
- Αυξήσαμε τις Οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματοςκατά 1500, από τις οποίες οι 900 υποχρεωτικά αφορούν τα νησιά του Αιγαίου και τη Σαμοθράκη.
- Επιλύσαμε προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των γυναικών και των ανδρών του Σώματος.
- Μετά από 4,5 χρόνια εγκληματικών καθυστερήσεων, προχωρήσαμε ένα έργο τεράστιας εθνικής σημασίας. το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο διαγωνισμός για ένα Σύστημα που ενισχύει αποφασιστικά την προστασία των θαλασσών και των συνόρων μας και συνιστά ακρογωνιαίο λίθο για την επιχειρησιακή δράση του Λιμενικού Σώματος.

Το Λιμενικό Σώμα, το γνωρίζετε, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Με την άρτια εκπαίδευση, την πολύ μεγάλη εμπειρία, πάνω απ’ όλα με αίσθημα ευθύνης, αυτοθυσία αλλά και ανθρωπισμό, όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ηγεσία, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, λιμενοφύλακες, επιχειρούν καθημερινά σε όλο το φάσμα του εύρους των αρμοδιοτήτων τους.

Επιχειρούν με γνώση, θάρρος, αποφασιστικότητα, αλλά και ευαισθησία και είναι γι’ αυτό, που επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Είναι όλα αυτά που έχουν οδηγήσει σε μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών το τελευταίο τετράμηνο, σε ποσοστό 85% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θεωρούμε χρέος και ευθύνη μας, να κάνουμε όσα πρέπει και με την ταχύτητα που πρέπει, ώστε όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Η παραλαβή, από σήμερα, τωννέων περιπολικών σκαφών συμβάλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή.

Ακριβώς γι’αυτό, θέλω εκ μέρους όλων μας να ευχαριστήσω και πάλι την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για την προσφορά της,
Θέλω να ευχαριστήσω εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί με τις οδηγίες και τις παρεμβάσεις σας, έχετε διευκολύνει την επίτευξη των στόχων μας,
Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους, ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, με αυξανόμενη ένταση.

Το οφείλουμε στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Το οφείλουμε στην ιστορία μας.
Το οφείλουμε σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό."

Σχετικές εικόνες