Τελετή ένταξης περιπολικού σκάφους ΛΣ 1064 κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

DSC_0350.jpg
Share:    

Το πρώτο από τα τρία περιπολικά σκάφη, κατάλληλα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό, εντάχθηκε σήμερα στον στόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η συγκεκριμένη προμήθεια συνολικού κόστους 1.398.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, και χρηματοδοτήθηκε μέσω του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής  Συνεργασίας INTERREG «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Στην τελετή ένταξης παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Yφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Κυριαζόπουλος Ευάγγελος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ κ. Δημήτριος Σκάλκος, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ κα Δανδόλου Νίκη, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και νυν Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Διοικητής του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου, κ.α..   

«Το Λιμενικό Σώμα εδώ και πολλά χρόνια - σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ - αναλαμβάνει καθημερινά σχεδόν τη διακομιδή ασθενών, εκεί όπου άλλα μέσα αδυνατούν να προφέρουν την πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για να σωθούν ζωές», σημείωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και συνέχισε: «Η προμήθεια των τριών πρώτων σκαφών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος Αυγούστου καλύπτοντας ιδιαίτερες ανάγκες σε νησιωτικές περιοχές με αυξημένα ποσοστά διακομιδών και παροχής βοήθειας».

Όπως σημείωσε ο Γ. Πλακιωτάκης «με ταχείς διαδικασίες προχωρήσαμε στην υλοποίηση της σχετικής σύμβασης ώστε το ιδιαίτερο αυτό καλοκαίρι του 2020, να έχουμε στη διάθεση μας αυτά τα σκάφη στη «μάχη» για τη θωράκιση των νησιών μας».

Ακόμα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποκάλυψε ότι «ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ, είναι να προχωρήσουμε στην προμήθεια τουλάχιστον τεσσάρων επιπλέον σκαφών, προκειμένου να καλυφθούν οι διαπιστωμένες ανάγκες σε Ιόνια Νησιά, Σποράδες, Αργοσαρωνικό και Σαμοθράκη. Μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε ήδη δρομολογήσει ενέργειες για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020».

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα συγκεκριμένα περιπολικά σκάφη, κατάλληλα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό, «έχουν ναυπηγηθεί στην Ελλάδα με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας» και πρόσθεσε: «Το Λιμενικό Σώμα διαχρονικά και από την ίδρυσή του επιτελεί, παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, ένα αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται και οι διακομιδές ασθενών από νησιωτικές περιοχές που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες.  Είμαι ευγνώμων προς όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που αναλαμβάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη τη μεγάλη ευθύνη της προσωπικής συμβολής στη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού: της Υγείας».

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στον χαιρετισμό του εξήρε την προσφορά του ΥΝΑΝΠ και του Λιμενικού Σώματος στη νησιωτικότητα και στα ακριτικά νησιά και σημείωσε: «Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο συμβάλλετε έμπρακτα με τον πιο καθοριστικό τρόπο στην  αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι προφανές ότι στα συμπλέγματα των νησιών μας και στα ακριτικά νησιά, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των κατοίκων, αυτά τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος- που ουσιαστικά είναι πλωτά ασθενοφόρα αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες επιχειρήσεις του ΛΣ- με στελέχωση προσωπικού του ΕΚΑΒ θα συμβάλλουν καθοριστικά στην σωτηρία της ανθρώπινης ζωής που για εμάς είναι ό,τι ανώτερο υπάρχει.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που κάναμε για το φετινό καλοκαίρι σε ό,τι έχει να κάνει με τα νησιά μας και ο οποίος «ξεδιπλώνεται» αυτούς τους μήνες και μέχρι σήμερα στέφεται με επιτυχία, προφανώς περιλαμβάνει το Λιμενικό Σώμα και τα σκάφη αυτά. Η συμβολή θα είναι πολύ μεγάλη και καθοριστική. Χαίρομαι που το συγκεκριμένο σκάφος θα έχει ως βάση τη Νάξο που είναι στην καρδιά των Κυκλάδων και θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, εξέφρασε τη χαρά του για την «παραλαβή του πρώτου σκάφους, από τα τρία που προβλέπονται σε αυτό το έργο» και πρόσθεσε: Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος  ή πρόκλησης ή προβλήματος από κοινού με μια άλλη χώρα χρησιμοποιούμε ως εργαλείο το ΕΣΠΑ και ειδικότερα τα προγράμματα εδαφικής  συνεργασίας, το INTERREG. Τα προγράμματα INTERREG αφορούν στις συνεργασίες  και στην εκπόνηση έργων που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των επιλέξιμων περιοχών μεταξύ  δύο ή περισσοτέρων γειτονικών χωρών. Εύχομαι το σκάφος να είναι καλοτάξιδο , να επιτελέσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το σκοπό του στις Ελληνικές μας θάλασσες και σύντομα να βρεθούμε ξανά εδώ όλοι μαζί για να εγκαινιάσουμε και τα άλλα δύο σκάφη που είναι καθ’οδόν για να συνδράμουν μαζί του στις θαλάσσιες περιπολίες του».

Τέλος, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, δεν ευχήθηκε μόνο «καλές θάλασσες», αλλά και λίγη δουλειά: «Διότι αν είναι λίγη η δουλειά σημαίνει ότι είναι λιγότερα τα προβλήματα. 

Είναι", είπε, "πολύ σημαντικό για εμάς τους Έλληνες της Κύπρου όταν μέσα από συνέργειες  Ελλαδικού και Κυπριακού Ελληνισμού, αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και την κατάσταση στη περιοχή που ζούμε, αλλά τον τρόπο που βλέπουμε και αντικρίζουμε  την ανθρώπινη ζωή.  Είναι αυτή η διακριτή διαφορά μας , δυστυχώς με γείτονες μας, οι οποίοι την ώρα που εμείς  αναδεικνύουμε συνέργειες με στόχο την κοινωνική προσφορά και την παροχή ασφάλειας, την ίδια ώρα αυτοί εκτρέφουν συνεχώς και διαμορφώνουν συνεχώς  συνθήκες αναταραχής στη περιοχή. Είναι παράλληλοι δρόμοι αλλά απ’ότι φαίνεται δεν ενώνονται σε κανένα σημείο. Ας ελπίσουμε κάποτε να αλλάξουν τα πράγματα. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι την ώρα που στην περιοχή αντιμετωπίζουμε συνθήκες παραβίασης κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων. Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος μαζί αναδεικνύουν ξανά και ξανά τον τρόπο  που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στη περιοχή μας. Έναν τρόπο συνέργειας, δημιουργικότητας με στόχο το απλό και αυτονόητο, την ειρήνη , την ευημερία, την ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή. Να ευχηθώ κάθε καλό και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να είμαι σήμερα μαζί σας", κατέληξε ο κ. Πρέσβης.

INTERREG.jpg

Σχετικές εικόνες