Οι επαφές του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο (20-23.5.2024)

«Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στο ναυτιλιακό τομέα και η διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης από θάλασσα στο επίκεντρο της επίσκεψης Στυλιανίδη στην Κύπρο»
cover.png
Share:    

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας και η αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως είναι η αποτελεσματική διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης από τη θάλασσα, ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Κύπρο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε από 20-23 Μαΐου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη και επιτελικά στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Λιμενικού Σώματος.

Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα, επιβεβαιώνοντας την άριστη και παραγωγική συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). 

Στη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριο Χαρτσιώτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου κ. Στυλιανός Παπαθεοδώρου και ο Διοικητής Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας κ. Μιχάλης Κατσουνωτός, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η προώθηση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών με δομημένο τρόπο, ειδικότερα μεταξύ του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Κύπρου. 

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το κοινό έδαφος συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης, αλλά και η ανάγκη διεκδίκησης και υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως είναι το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG.

Ο κ. Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, επισκέφθηκε τον Υπουργό Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, με τους οποίους συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνάντηση με την Υφυπουργό Ναυτιλίας Κύπρου κ. Μαρίνα Χατζημανώλη επιβεβαιώθηκε η παραγωγική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος της συνεργασίας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η υιοθέτηση φιλόδοξων και ταυτόχρονα ρεαλιστικών μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας , η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα καθώς και η ψηφιοποίηση των εφαρμογών. 

Πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησαν επισκέψεις στο Προξενικό Λιμεναρχείο Αμμοχώστου που εδρεύει στη Λεμεσό και στο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα. 

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης μίλησε σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ Κύπρου με θέμα: «Κύπρος-Ευρωπαϊκή Ένωση, 20 Χρόνια Ένταξης: Διδάγματα-Εμπειρίες-Προοπτικές».

Στυλιανίδης Κύπρος Αλεξανδράκης ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Λιμενικό Σώμα ΥΝΑΝΠ

Σχετικές εικόνες