Ομιλία Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος

1.jpg
Share:    

Στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού νηολογίου και την ενίσχυση της ναυτοσύνης των Ελλήνων αναφέρθηκε σήμερα σε εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη ναυτιλία ως εθνική υπόθεση στρατηγικής σημασίας και τόνισε τη σημαντικότητα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας μέσα από την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου κάνοντάς το, το ίδιο ανταγωνιστικό με τα υπόλοιπα νηολόγια.

Αναφορικά με την ναυτική εκπαίδευση σημείωσε ότι δεν αρκεί να έχουμε μόνο ελληνική πλοιοκτησία αλλά είναι απαραίτητη η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να έχουμε και ποιοτικά πληρώματα τόσο σε επίπεδο αξιωματικών όσο και σε επίπεδο κατώτερων πληρωμάτων. 

 «Από 01/01/2020 έχουμε την εφαρμογή των νέων διεθνών κανόνων, των νέων περιβαλλοντικών κανόνων που θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ως χώρα όλοι συμφωνούμε στην εφαρμογή τους» σημείωσε ο κ. Υπουργός  και τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το μοναδικό ρόλο του ΙΜΟ ως ρυθμιστή για θέματα της παγκόσμιας ναυτιλίας.

«Οι Έλληνες έχουν τα πιο σύγχρονα και τα πιο ασφαλή πλοία.» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης υπογραμμίζοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου είναι 11,7 όταν ο μέσος όρος ηλικίας του παγκόσμιου  στόλου είναι 15,2. Επιπρόσθετα  η συμμέτοχη των ελληνόκτητων πλοίων σε ναυτικά ατυχήματα είναι σχεδόν μηδενική, περίπου στο 0,1 %.

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων κανόνων σχετικά με τη χρήση του νέου καυσίμου στα πλοία καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίου πλοίων, ο κ. Υπουργός είπε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ότι το ερχόμενο διάστημα θα υπάρχει δυνατότητα αξιολόγησης.

Ναυτιλία

Σχετικές εικόνες