Ψηφιακές πλοηγικές υπηρεσίες σε όλα τα λιμάνια

DSC_3627.jpg
Share:    

Στην άμεση ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας http://epilotage.hcg.gr μέσω της οποίας αυτοματοποιείται το σύνολο των πλοηγικών διαδικασιών σε όλα τα λιμάνια της χώρας, προχωρά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Ξεκινά μία νέα, ψηφιακή εποχή για την παροχή πλοηγικών υπηρεσιών στα Ελληνικά λιμάνια», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «αφού, με την ανάπτυξη ολοκληρωμένου ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος, αυτοματοποιείται πλήρως όλη η διαδικασία από τον απόπλου – κατάπλου του πλοίου, έως και την είσπραξη πλοηγικών δικαιωμάτων».

Ο κ. Πλακιωτάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά από την συνεργασία της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί και να ανταλλάσσει στοιχεία μέσω διασύνδεσης με τρίτα συστήματα και συγκεκριμένα με τα:

-Safeseanet

-Εθνική Ενιαία Ναυτιλιακή Θυρίδα

-Υπηρεσία AIS της ΥΝΑΝΠ/ΔΑΝ

-Marine Traffic

Σκοπός του έργου είναι η άμεση επικοινωνία και συνεπώς η καλύτερη και πλέον αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης κάθε λιμένα - ναυτικού πράκτορα – πλοίου – πλοηγικού σταθμού – πλοηγού – λιμεναρχείου, τόσο στην πληροφόρηση, όσο και στην πληρωμή των πλοηγικών δικαιωμάτων.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας είναι η αυτόματη δημιουργία ψηφιακών παραστατικών, η αυτόματη αποστολή των παραστατικών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον παραλήπτη (πελάτη), η ψηφιακή αποθήκευση των ηλεκτρονικών παραστατικών, η δυνατότητα απόδειξης της εγκυρότητας του αποστολέα και του περιεχομένου του ηλεκτρονικού τιμολογίου, η εγγύηση γνησιότητας των παραστατικών, ο αυτόματος έλεγχος των παραστατικών, η οικονομία χρόνου (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021 διενεργήθηκαν περίπου 17.000 πλοηγήσεις), η αύξηση της παραγωγικότητας, η αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών και απόλυτη διαφάνεια.

Η ψηφιακή πλατφόρμα παρουσιάσθηκε στους εμπλεκόμενους χρήστες παρουσία του κ. Πλακιωτάκη, από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, την Γενική Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κα. Ευτυχία Λιανού, την Διευθύντρια της Πλοηγικής Υπηρεσίας κα. Ιωάννα Μπερκέτη και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

Κυριαζόπουλος Ευάγγελος Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Πλοηγοί Πλακιωτάκης

Σχετικές εικόνες