Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Jung IL Lee (6.10.2023)

DSC_5858
Share:    

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας, κ. Jung IL Lee, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο διατήρησης και προώθησης των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Κορέας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα και επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, διατηρούν εποικοδομητικές σχέσεις οι οποίες οριοθετούνται από πληθώρα Συμφωνιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Ναυτιλιακή Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών καθώς και στην «Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών» (FTA) Ε.Ε. - Δημοκρατίας Κορέας, η οποία αποτελεί την πρώτη εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με ασιατική χώρα.

Επιπλέον ο κ. Υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα, ως μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη, αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Νότιας Κορέας, λόγω της συμβολής του ελληνόκτητου στόλου στην εξυπηρέτηση του εμπορίου της χώρας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έκανε σαφές ότι από ελληνικής πλευράς επιδιώκεται περαιτέρω συνεργασία και στο ναυπηγικό τομέα, δεδομένου ότι τα κορεατικά ναυπηγεία αποτελούν διαχρονικά σημαντικότατο επιχειρηματικό εταίρο των Ελλήνων πλοιοκτητών.

Στη βάση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη ότι η βιομηχανία ναυτιλιακού εξοπλισμού είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας της ελληνικής ναυτιλίας με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κορέας θα πρέπει να επεκταθεί και στην ενσωμάτωση της ελληνικής παραγωγής εξοπλισμού πλοίων, σε πλοία που ναυπηγούνται στη Νότια Κορέα.

Τέλος, κατά την διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση και στο εποικοδομητικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο ναυτιλιακών χωρών στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών και ιδίως του IMO, αλλά και στην αμοιβαία στήριξη που υπάρχει μεταξύ τους. Η Ελλάδα όσο και η Νότια Κορέα υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το ρόλο του ΙΜΟ στη ρύθμιση θεμάτων της διεθνούς ναυτιλίας και στην υιοθέτηση και εφαρμογή ενιαίων και αποτελεσματικών κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκ μέρους του κ. Πρέσβη της Νότιας Κορέας υπογραμμίσθηκε η έμφαση που αποδίδεται στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, με την εμβάθυνση της ναυτιλιακής τους συνεργασίας ενώ χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών, μνημειώδεις. Έμφαση δόθηκε στην πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλίας καθώς και στην πρωτοπορία της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας του και στη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η απανθρακοποίηση.

Στυλιανίδης Πρέσβης Δημοκρατία της Κορέας Ναυτιλία ΥΝΑΝΠ Συνεργασία Συνάντηση

Σχετικές εικόνες