Συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας με θέμα την επανεκκίνησή του κλάδου

DSC_1609.JPG
Share:    

Συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας με θέμα την επανεκκίνησή του κλάδου

Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε, συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ) με θέμα την επανέναρξη του κλάδου, σε σχέση με τα μέτρα Covid-19. Προσκεκλημένοι και κύριοι συμμετέχοντες ήταν το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας κ. Χατζηχριστοδούλου, όπως επίσης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κα Μουχτούρη.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΚ Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και η Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΚ Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Βίκυ Λοϊζου περιέγραψαν το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός και ιδιαίτερα η κρουαζιέρα, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα πλοία, στους λιμένες, στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Επίσης, αναφέρθηκαν θέματα που αφορούν τις πύλες εισόδου, τους λιμένες εξυπηρέτησης περιστατικών covit-19, την λειτουργία της αγοράς και ιδιαίτερα τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην περίπτωση που ενδεχομένως υπάρχουν περιστατικά μολύνσεων.

Σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία τη φετινή σεζόν, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει έως και τον Νοέμβριο, αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στα ελληνικά ύδατα πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα προσεγγίσουν περί τους 45 λιμένες – προορισμούς σε όλη την χώρα.

Η δυναμική του κλάδου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, μετά από μια περίοδο απότομης καθίζησης, την στιγμή μάλιστα που άλλες αγορές κρουαζιέρας, όπως αυτή της Καραϊβικής, είναι ακόμη κλειστές.

Αυτή η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της καλής προετοιμασίας και των καλών υγειονομικών δεδομένων της χώρας, αλλά και των καλών σχέσεων εμπιστοσύνης που ανέπτυξε ο κλάδος της κρουαζιέρας με την Ελλάδα, αυτή την περίοδο της κρίσης, με την φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και των πληρωμάτων τους, στους ελληνικούς λιμένες.

Στις εργασίες της Επιτροπής εκτός από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ε. Κυριαζόπουλο συμμετείχαν με εισηγήσεις και ερωτήματά: για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, για την Περιφέρεια Αττικής ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σ. Βοϊδονικόλας, για την ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κ. Κούκας, για το Ναυτικό Επιμελητήριο ο κ. Γ. Γράτσος και ο κ. Ι. Τσενεμπής, για την για την ΕΛΙΜΕ ο κ. Δ. Αναστασόπουλος, για τον ΟΛΠ Α.Ε ο κ. Α. Καρλής, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι καθηγητές κα. Μ. Λεκάκου και κ. Α. Πάλλης, για τη Διεθνή Ναυτική Ένωση ο κ. Η. Τσουκαλάς, για την ΕΕΦΚΝ ο κ. Γ. Κουμπενάς και ο κ. Α. Καλούδης, για την FED-HATTA όσο και για την ΕΠΕΣΤ ο κ. Δ. Βενετόπουλος, για την ΣΕΤΕ ο κ. Α. Στυλιανόπουλος, για την ΠΕΝΕΤΗΣ ο κ. Π. Παπικίνος, για τον ΣΕΕΝ ο κ. Α. Γελασάκης, για τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών κ. Σ. Σκιαδαρέσης, για την ΠΑΣΕΝΤ ο κ. Θ. Βασιλόπουλος, για τον ΠΣΕΠΕ ο κ. Ν. Μαυρίκος και για την CLIA η κα. Μ.Δεληγιάννη.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η φετινή χρονιά να είναι μια καλή ασφαλής τουριστική χρονιά, για όλα τα είδη του τουρισμού και δη του θαλάσσιου, ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ποιοτική ανάπτυξη του κλάδου στα επόμενα χρόνια.

Σχετικές εικόνες